Microsoft SQL Server Nedir? Nasıl Kurulur? Resimli Anlatım

Musa AKBULUT
5 min readMay 4, 2020

--

SQL Server, veritabanı işlemlerini yapabileceğimiz Microsoft’un tasarladığı verilerin güvenle ve bir bütünlük içerisinde depolanmasını, aynı anda birden fazla kullanıcı tarafından erişilmesini sağlayan kurumsal çaplı bir ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir.Birbiriyle ilişkili verilerin sistematik bir şekilde kaydedilmesini ve bu verilerden beslenen uygulamalar tarafından ihtiyaç anında kullanılmasına olanak sağlayarak işletmelerin BT altyapılarındaki veri aktarımını sorunsuz bir şekilde yönetmelerini sağlar.

Microsoft SQL Server ile Neler Yapabilirsiniz?

  • Veri işleme ve depolama
  • Veri indeksleme ve sorgulama
  • Veri tabanı yönetimi
  • Veri akışı optimizasyonu
  • Veri raporlama
  • İlke tabanlı veri erişimi

KURULUM

1-İlk olarak SQL Server 2019'u indirelim.

2-Microsoft Resmi sitesinden indirmiş olduğumuz Setup.exe çalıştıralım.

3-Ardından açılan yükleme sihirbazından Download Media butonuna tıklayalım.

İndireceğimiz dosya türü ve yolunu belirledikten sonra Download butonuna tıklayalım.

İndirme işlemi hızı bağlı olduğunuz ağa göre zaman alabilir.

İndirme Tamamlanır.

Sql Server 2019 belirlediğimiz tür olarak yani .iso olarak indirildi.

İndirdiğimiz iso dosyasını sistemimize bağlayalım ve Setup dosyasını Yönetici olarak çalıştıralım.

Bu ekranımızda iyi bir kurulum optimize edebilmek için ekranımızdaki linklerden yararlanarak gerekli noktalarda bilgiler alabiliriz.Burada Bkurulum adımına geçeceğimiz için Planning adımını atlayıp Installation’a tıklayalım. Buradan New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğine tıklayalım.

Kurulum için gerekli olan seçimi yaparak anahtar gerekmesi durumunda ürün anahtarımızı girelim. Biz test işlemleri yapacağımız ve lisans anahtarımız olmadığı için Evaluation seçimini yaparak Next ile ilerleyelim.

Lisans anlaşmasını kabul edelim ve Next ile ilerleyelim.

Use Microsoft Update to check for updates (recommended) seçeneğini seçerek kurulum öncesi gerekli güncellemeleri çekelim.

Kurulum öncesi sistem gereksinimlerimiz kontrol ediliyor. Gerekli bileşenler var olduğundan sadece Windows Firewall uyarı veriyor. Bu hata değil uyarı olduğundan Next ile ilerliyoruz.

Bu ekranımızda ise istersek tüm Sql özelliklerini kurabilir, istersek sadece gerekli olan bileşenleri kurabiliriz. Biz de gerekli olan kurulum için sadece Database Engine Services seçeneğini işaretleyerek buradaki seçimi tamamlıyor, SQL kurulum yollarını olduğu gibi bırakıyoruz.

Bu ekranımızda kurulacak olan SQL için bir instance ismi belirleyebilir veya varsayılan instance ismi ile kurulum adımını geçebiliriz. Biz burada ayar değiştirmeden varsayılan olarak MSSQLSERVER instance ismini değiştirmeden Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

Burada karşımıza Server Configuration ekranı gelecektir. Service Accounts kısmında SQL Server 2019 Servislerini çalıştıracak kullanıcı hesapları belirlenir. Bu servis seçimlerini aşağıdaki gibi bırakabilirsiniz. Collation seçimini yapmak için bu kısma tıklayalım.

Collation kısmından SQL Server dil ve karakter set ayarları yapılır. Collation ayarında “SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS” seçimini yapalım ve Next butonuna tıklayalım.

Database Engine Configuration kısmında kimlik doğrulama metodunu seçmemiz ve bunun için kullanıcı belirlememiz istenmektedir. SQL Windows kimlik doğrulaması ve SQL kimlik doğrulaması ile kurulabilmektedir. Biz ikisinin aynı anda aktif olma durumunu isteyebiliriz. Bu nedenle Mixed Mode’u işaretliyoruz. Add Current User butonuna tıklayarak mevcut kullanıcımızı Windows Authentication için ekleme işlemini yapalım.

Data Directories kısmına tıklayalım. Data Directories kısmında log, db ve bileşenlerin kurulacağı yerler belirlenebilmektedir. Biz standart bir kurulum yaptığımız için varsayılan ayarlara müdahale etmiyoruz. Makalenin başında söylediğim gibi bu alanların performans için optimize edilmesi son derece önemli.

TempDB ve MaxDOP kısımlarını default(varsayılan)olarak bırakıp geçiyoruz.Ardından Memory kısmına geliyoruz. Bu ekranda SQL 2019 ile kurulum sırasında yapılandırılabilir duruma geldi. Bu ekranımızda SQL Serverin kullanacağı ram limitleri konusunda sınırlamalar yapabiliriz.Bu ekrandan sonra FILESTREAM kısmını da default olarak geçiyoruz ve Next diyoruz.

Bu kısma kadar olan kısımda yapılan seçimlerin bir özeti karşımıza geldi. Bu ekranda yer alan Configuration file path yolundaki .ini dosyasına erişerek bu kurulumlar sırasında hangi komutların işletileceğini görebiliriz. Bunlar otomasyonel kurulumlarda işimize yarayabilmektedir. Install butonuna tıklayarak kuruluma başlayalım.

Kurulum adımlarımız başladı.

Kurulum sorunsuzca tamamlandı. Close butonu ile ekranımızı kapatalım.

Kurulumumuz tamamlandı. Başlat menüsünde SQL Server 2019 kısayolları oluştu.

SQL servislerimizi kontrol edelim SQL servisleri oluşmuş durumda ve gerekli olanlar çalışır durumda.

Management Studio hazır olarak gelmiyor sonradan kurmak durumundayız. bu adresten Management Studio programını indirip ücretsiz olarak kurabiliriz. En güncel versiyonu indirip kuralım.

Install deyip yüklemeyi başlatalım. Bilgisayar performansına göre yükleme süresi değişiklik gösterebilir.

Yükleyici başladı, paketler yükleniyor ve devam ediyor.

Kurulumumuz tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatalım.

Kurulum sonrası SQL Management Studio’yu çalıştıralım.

Connect ile sunucumuza bağlanalım.

SQL Management Studio açıldı.Kullanıma hazır.

Bu yazımda sizlere detaylı olarak SQL Server’ı ve kurulumunu anlattım.Başka bir yazımda görüşmek üzere.

--

--